• Ami az egyik embernek szemét, a másiknak drága kincs

          • A környezetvédelmi kereszttantervi nevelés keretén belül a kis elsősök az újrahasznosítással foglalkoztak. Megtanulták, hogy az egyszerű eldobott WC papír gurigából milyen szép kiskutyákat lehet készíteni. A másik osztály őszi fákat alkotott. A harmadik osztály pedig a joghurtos dobozt hasznosította újra. A negyedik osztály interaktív feladatokat, prezentációt és kisfilmet nézett meg a témával kapcsolatban. Az ötödik elsős osztály pedig a szelektív szemétgyűjtéssel foglalkozott. Megismerkedtek azzal, hogy melyik színű tároló edénybe mit kell gyűjteni. Válogatták az újságból kivágott tárgyakat, gyakorolták a színeket, számolták a kukák tartalmát. Ezzel a munkával a napunk hasznosnak bizonyult és nagyon gyorsan elszaladt.

          • Autentikus cigány népzene

          • A kassai Romathan Színház a roma nemzeti kisebbség világhírű színháza, az egyetlen ilyen színház Szlovákiában és Európában. Előadásaikban segítik közelebb hozni az eredeti roma kultúra hagyományait és sajátosságait. Felső tagozatos tanulóink ma "Az ősi roma dallamok II" c. produkciót tekinthették meg. Mestské kultúrne stredisko Moldava nad Bodvou, köszönjük a meghívást!

          • Tantárgyközi elem napja - környezetvédelmi nevelés

          • Az V. D speciális osztály tanulói természetvédelmi napot tartottak. Fontosnak tartjuk a természet megismerését, milyen fák, bokrok nőnek a környezetünkben és azt megtanítani, hogy miért kell vigyázni a körülöttünk lévő természetre.

          • Iskolai tejnap

          • A mai nap iskolai tejnapot tartott a IV.A és a IV.B osztály. A cél a tej, tejtermékek fogyasztásának megszerettetése volt, amit változatos tevékenységek által próbáltunk elérni. Előadás keretén belül a tej szerepéről az egészséges táplálkozásban, tej alkotórészeiről, vitamintartalmáról, tejtermékek sokszínűségéről szereztek ismeretet tanulóink. Egy remek kézírással készített recepteskönyvet állítottak össze. Olyan recepteket kellett keresniük, melyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak. Napi étlapot állítottak össze olyan ételekből, amik tejtermékeket tartalmaznak. Matematika órán az űrtartalom átváltást gyakoroltuk tej, kancsók, feladatlap segítségével. A nap vége pudingkóstolással zárult.

          • Író-olvasó találkozó

          • Szeptember 21-én a Művészeteket Pártoló Alap jóvoltából az Élménydús könyvtár c. projekten kertén belül került megszervezésre a városi könyvtárban Póda Erzsébet író, újságíró és szerkesztő előadása. A találkozónk a negyedikesek vettek részt, aki figyelmesen hallgatták az írónőt. Póda Erzsébet bemutatta meséskönyveit - Pilicke meséi, Hétmesés könyv, Cseperke -, majd részleteket olvasott a könyvekből. Köszönjük a meghívást!

            Fotók: Mestská knižnica Moldava nad Bodvou - Szepsi Városi Könyvtár

          • Őszi célirányos gyakorlat

          • A felső tagozatos tanulóknak évente kétszer kell teljesíteni egy célirányos gyakorlat elméleti és gyakorlati részét. A korábban születettek "honvédelmi gyakorlat" néven ismerik ezt az eseményt. A tanulók öt tantárgyból sajátítottak el ismereteket és készségeket: vészhelyzetek megoldása - polgári védelem, egészségügyi felkészítés, közlekedési nevelés, mozgás és tartózkodás a természetben, valamint biztonságos viselkedés. Az elméletben megszerzett ismeretek elsajátítását ma a gyakorlatban tesztelték.

          • Drogprevenciós foglalkozás

          • Szeptember 20-án és 21-én a kassai prevenciós és tanácsadó központ pszichológusa interaktív előadást tartott az ötödikes és hatodikos tanulóinknak azzal a céllal, hogy csökkenjen azoknak a gyerekeknek a száma, akik a drogokban, illetve más függőségekben keresnek gondjaikra megoldást. Az iskola programjában évek óta nagy figyelmet fordítunk a megelőzésre. Meggyőződésünk, hogyha a fiatalok tisztában vannak a reális veszélyekkel, és nem csupán a tiltás, hanem a tudás kerül a középpontba, az valószínűleg sokkal célravezetőbb a szerhasználat kerülésében.

          • Hogy utódaink is élvezzék...

          • 2023.szeptember 18-a a természet védelmében telt a felső tagozaton. Az enviromentális nevelés tantárgyközi elem jegyében a 7., 8.. és 9. évfolyamokban valamennyi tanórán a földünk és közvetlen környezetünk megóvásával foglalkoztunk különböző aspektusból megközelítve. Szó volt a szeparált szemétgyűjtés fontosságáról, a klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyeiről, az erdők védelméről a „gyorsdivat” földünkre gyakorolt kártékony hatásáról. Teret kapott az energiatakarékosság kérdése és a bioenergia elterjedésének fontossága is. A matematika órán a szemétszállítás kiadásait számolták ki a tanulók, kémián szmogot állítottak elő kellemetlen hatásait érzékeltetve. A történelem órákon pedig összehasonlították, hogy az emberek hogyan viszonyultak a tisztasághoz az ókorban, a középkorban és az újkorban. Természetesen a gyakorlati rész sem maradhatott el. A kilencedikesek gereblyét ragadva az iskolaudvart takarították fel a lehullott levelektől, mert ott jó élni, ahol rend és tisztaság van.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje