• Január 27. - A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

          • Az iskolánk felső tagozatos diákjainak egy hetes történelmi interaktív programot tartottunk, amely keretén belül a holokausztra, valamint annak áldozataira emlékeztünk. Az időpont kiválasztása nem volt véletlenszerű, hiszen január 27-e a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Mivel fontosnak tartjuk, hogy az iskolán tanulói megismerkedjenek a rasszizmus és xenofóbia negatív következményeivel, ezért minden éven különböző szemszögből mutatjuk be a holokauszt szörnyűségeit. Az idei történelmi előadásunk Gyerekek a holokauszt idején címet viseli. A témakör kiválasztásával az 5. osztályos tanulóink számára is érthetőbbé szerettük volna tenni a számukra még nehezen érthető eseményeket. Előadásunk főhőse Helga, aki rajzaival mutatja be a koncentrációs táborokban történő eseményeket. Szabadulása után publikálja képeit, amelyek bejárták az egész világot. Miután a diákjaink meghallgatták az előadással összekötött prezentációt, valamint megismerkedtek Helga képeivel, ceruzát ragadtak, és ők is rajzolni kezdtek.

          • Multikulturális nevelés és népi kultúra - tantárgyközi elem napja

          • A felső tagozatos osztályok a zeneóra keretén belül az adventi időszak kezdetétől egészen a farsang végéig tartó időszak hagyományaival, szokásaival ismerkedtek. A színes előadások sorozatát történetekkel, képekkel, énekekkel tettük gazdagabbá, melyek közül néhányat meg is tanultunk. Az adventi koszorú, kántálás, betlehemezés, regölés, újévi jókívánságok, házszentelés, farsangi mulatságok, jelmezbálok, hagyományos ételek, időjóslások mind részét képezik annak a gazdag örökségnek elődjeink hagytak ránk. Bár különösen a magyar vidékre , azon belül régiónkra jellemző népszokásokkal ismerkedtünk, kitekintettünk a nagyvilágba is, gyönyörködtünk a híres karneválok pompás, színes jelmezeiben és megcsodáltuk Velencét, a lagúnák városát is.

          • A TERMÉSZET TÖRVÉNYEI

          • Január 27-én megtartottuk a „Természet törvényei” című természettudományi versenyt, amelyben tanulóink felmérhették a tudásukat matematikából, biológiából, földrajzból és fizikából. A versenyen háromtagú csoportok képviselték a felső tagozatos osztályokat. A tanulók nagy odaadással fejtegették a feladatokat: gondolkoztak, mértek, csoportosítottak, rajzoltak, építettek. Egyik csoport sem vallott szégyent, mindegyik osztály teljesítette az elvárt 50 százalékot. Díjazva a legjobb három osztály tanulói lettek. Egy oklevéllel és tárgynyereménnyekkel lettek gazdagabbak.

            Helyezést értek el:

            1. hely – 9. osztály

            2. hely – 7.B osztály

            3. hely – 8.B osztály

            Szívből gratulálunk!

          • ‼️Szülők figyelmébe – PÉNZBÍRSÁG ISKOLAI HIÁNYZÁSÉRT‼️

          • A 2023. január elsejétől érvényes T.t. 396/2022 számú törvény értelmében a gyermek törvényes képviselője (szülő) szabálysértést követ el, ha:

            1. nem íratja be gyermekét iskolába, aki az adott év augusztus 31-ig betöltötte a 6. életévét, vagy

            2. nem íratja be gyermekét a kötelező óvodalátogatásra,

            3. az iskolás gyermek egy hónap alatt 15 óránál többet hiányzik igazolatlanul, vagy

            4. egy tanév alatt több mint 60 órát hiányzik igazolatlanul.

            Ebben az esetben az önkormányzat 33 eurótól 331,50 euróig terjedő pénzbírságot szab ki a gyermek/tanuló törvényes képviselőjére, akár többször is.

          • Farsangi hagyományok

          • (Multikulturális nevelés és népi kultúra - tantárgyközi elem napja)

            A farsangi időszak a tél vége és tavasz kezdete. Sok hagyomány fűződik ehhez az időszakhoz. A II.B osztályos tanulók megismerkedtek az ünnepkörhöz tartozó mesékkel, mondókákkal, dalokkal, hagyományokkal és népszokásokkal. Közösen elolvasták a Bogyó és Babóca a jelmezbálban című mesét, farsangról szóló dalokat énekeltek, ügyességi játékokat játszottak. Rajzórán ötletes maszkokat készítettek, amiket az álarcosbálon viseltek. Nem maradhatott el a finom farsangi fánk kóstolása sem. Aki éppen szomjas lett, üdítővel olthatta szomját. Jó hangulatban telt el a nap.

          • A hagyományos roma kultúra - a regionális nevelés és népi kultúra tantárgyközi elem napja

          • A roma etnikum sajátos történeti és társadalmi múlttal rendelkezik. Saját kultúránk megismerése az önazonosság és önelfogadás alapja. A hagyományos roma kultúra gazdag mesékben, eredetmondákban, mágikus történetekben, dalokban és táncokban. A hagyományos roma mesék, dalok és történetek a régmúlt időkből származnak, amikor a romák még vándor életmódot folytattak.

            A kultúránkkal való ismerkedés és felvilágosítás keretén belül a 3.D és a 4.C speciális osztályok tanulói a hagyományos roma zene és irodalom sajátosságaival ismerkedtek. A roma mesék és dalok a cigányság nehéz, hányatott életéről szólnak és drámaiságuk folytán nem mindig optimista a végük.

            A tanulók ezután az illusztrátorok szerepét töltötték be, így rajzaik által életre kelt Káló, a cigánylegény vagy Doja története.

          • Preventív előadás - zaklatás

          • A belügyminisztérium bűnmegelőzési osztályának korrdinátora tartott előadást iskolánk felső tagozatos tanulóinak. Az előadó elsősorban a zaklatás különböző eseteire hívta fel a gyerekek figyelmét. A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbe tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent. Az internetes zaklatást nem szabad félvállról venni; a jelenség ugyan nemcsak a gyermekeket érinti, de egyértelműen rájuk a legveszélyesebb. Ha úgy érzed, akár Te, akár ismerősöd (internetes) zaklatás áldozatává vált, kérj segítséget!

          • A sokoldalúság olimpiai jelvénye 2023

          • Immár harmadszor kapcsolódtunk be a Szlovákiai Olimpiai Sportbizottság "A sokoldalűság olimpiai jelvénye" elnevezésű önkéntes sportprojektbe. 137 tanulónk testnevelés órákon egy tesztelésen estek át, aminek segítségével az alap mozgásos képességek fejlettsége mérhető. Minden tanulónak hat versenyszámot kellett teljesítenie. Minden versenyszám külön van értékelve, a legjobban teljesítő tanulók érmet és oklevelet kaptak, így 15 arany- ,23 ezüst- és 42 bronzérmet sikerült szereznünk. A kerületi fordulóra márciusban kerül sor. Gratulálunk sportolóinknak a szép eredményekhez!

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje