• Környezetvédelmi előadás

          • A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Správa NP Slovenský kras) képviseletében MVDr. Balážová Andrea tartott előadást a nálunk honos madarakról. A negyedikeseink figyelmesen hallgatták és nézték a bemutatót, felfedezték az ismert madarakat, megbeszélték miben különböznek és hasonlítanak, mivel táplálkoznak, melyek a költöző madarak, hol fészkelnek. Pár madár fészkébe is "betekinthettek" és a tollaik alapján azonosították a madarakat. Érdekes előadás volt, köszönjük szépen!

          • Kreatív ősz a II. B és a III. AC osztályokban

          • Boldogan fogadva a természet őszi kincseit október utolsó napjait tanulóink kézügyességének és határtalan kreativitásuk kibontakoztatásának szenteltük. Fő alapanyagaink a bogyók, zöldségek, gyümölcsök voltak, melyek kiegészültek gallyakkal, őszi levelekkel, virágokkal és egyéb apró elemekkel. Az itt született meseszép alkotások magukért beszélnek. A kiállított zöldségek, gyümölcsök nemcsak rajzlapra kerültek, hanem meg is kóstolhatták a gyerekek.

          • Rendhagyó zeneóra

          • A másodikosok és a harmadikosok érdekes hangszerbemutatón vettek részt. Boncsér Gábor, miskolci népzenész és zenepedagógus a gyerekek körében ismeretlen hangszereket hozott iskolánkba és szólaltatta meg azokat. A flóta, brácsa, tárogató és a török síp nem mindennapi hangszer. A gyerekek örömmel próbálták ki a különböző hangszereket és végül egy "zenekar is a színpadra" állt. Köszönjük a Kassa Megye Kulturális Központnak (Centrum kultúry Košického kraja) a bemutató megszervezését!

          • Őszi kézműves foglalkozás az I. A-ban és az I. F-ben

          • "Az ősz annyi aranyat hord a zsebében, mint az összes többi évszak együttvéve". (Jim Bishop)

            Az elsősök az őszi kézműves foglakozást az iskolaudvaron kezdték, ahol megfigyelték és megnevezték a fák és bokrok szebbnél szebb színeit. Ezután az osztályban folytatták a munkát, ahol mondókát és verset mondtak az őszről, majd az ősz terméseiből a fenyőtobozokat felhasználva gyönyörű színes csigákat és a szebbnél-szebb őszi levelek felhasználásával vidám baglyokat készítettek. A kész alkotások ezentúl az osztályokat díszítik.

          • A takarékosság és a szegénység világnapján

          • “Sok ember küzd egy élten át,

            Csak gyűjt, csak gyűjt, se hall, se lát.

            Hogy szaporodjék a vagyon

            És meghalhasson - gazdagon.”

            Októberben van a szegénység és a spórolás világnapja is. Hogy érthetőbb és közelibb legyen ez a téma a tanulóink számára, megtekintettünk egy prezentációt, majd beszélgettünk a látottakról, hallottakról. Képek segitségével bemutattam a tanulóknak hogyan és mivel játszottak régen a szegény gyerekek és mik azok a játékok, amik napjainkban is megállják a helyüket. A spórolást pedig úgy kötöttük hozzá, hogy a gyerekek észre sem vették... .Virtuálisan bevásarolni indultunk: a tízórai beszerzése volt a cél. Nagy segítségünkre voltak a reklámújságok. Jó móka volt! (KI)

          • Közlekedj okosan!

          • Napjainkat az élet minden területén szabályok sokasága határozza meg, melyeket illik betartanunk, főleg a közúti közlekedésben. Naponta hallhatjuk a hírekben, hogy a közlekedési szabályok áthágása és be nem tartása óriási károkat és emberéleteket követel. Negyedikeseink a mai sétájuk alkalmával megismerkedtek a jelzőlámpákkal és azok jelentésével. A kijelölt gyalogos átkelőhelyeken gyakorolták az átkelést az utca egyik oldaláról a másikra. Az utcán történt gyakorlás után feladatlapok segítségével elevenítették fel a jelzőtáblák külalakját, színeit és megnevezéseit. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

          • Október - az idősek iránti tisztelet hónapja

          • "Az időseknek igenis kijár a tisztelet,

            ők neveltek Téged, ezt soha ne feledd!

            Tiszteld, becsüld s szeresd Te is az időseket,

            hisz ők a mi családunk, ezt soha ne feledd!"

            Ez az ünnep róluk szól, felhívja a figyelmünket a tiszteletükre és arra, hogy támogassuk, szeressük, értékeljük és fogadjuk el őket. (8. speciális osztály)

          • Őszi alkotóműhely

          • A 3. és 4. speciális osztály tanulói őszi termésekkel dolgoztak. Tobozból baglyot, majd tökből sündisznót készítettek. A felesleges kartont élénk színű levelek segítségével igazi fává varázsolták. A megfestett kövekből katicabogár és különféle rovar született. A két órás foglalkozás után osztályukba „beköltözött“ az őszi természet hangulata.

          • Néphagyományőrzés az alsó tagozaton

          • A Kassa Megye Kulturális Központ szervezésében az alsó tagozatosok a mai nap folyamán kézműves foglalkozásokon vettek részt. Nemezelés, mézeskalács díszítés, csuhézás és agyagozás volt a délelőtti program. Nemezeléssel gyapjúból melegvíz és szappan segítségével, dörzsöléssel egybefüggő virágos képet készítettek a gyerekek. A mézeskalácsokat saját kezűleg díszítették. A kukoricacsuhéből és száraz virágokból egy csokrot kreáltak. A jól formázható, puha agyagból pedig tetszetős dekorációs tárgyat készítettek. Holíková Amália, Vranai Erika, Horváth Éva és Tegdes Egyházi Dóra köszönjük a türelmeteket és a csodás termékeket!

          • Őszi alkotóműhely a 6. C speciális osztályban

          • Az idei tanév első alkotóműhelyére már több mint két hete készültünk. A különféle falevelek őszi színskáláit fóliákba vasaltuk, hogy minél tovább megőrizzük a későnyár emlékeit. A nagy vesszőkosarunkba gyűjtött tobozokból és diókból folyamatosan készülnek vidám osztálydíszeink. Maradt alapanyagunk bőven, így a tél beköszöntéig biztosított a kreatív időtöltés a szabadidőnkben.

          • Az egészség és az emberi élet védelme (tantárgyközi elem napja)

          • A hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulóink arról elmélkedtek, hogy az élet egy nagy ajándék, amit tudatosan kell megélni és megvédeni. Az emberi összetevők a test és a lélek. Ép testben – ép lélek! Arról beszélgettünk, hogyan védjük meg a testünk egészségét és mi tesz jót a közérzetünknek, mitől boldog a lelkünk. Egy kisfilm segítségével felelevenítettük, mit tehetünk testünk épségéért. Például az iskolában egészséges tízórait eszünk és igyekszünk elegendő vizet inni. Ugyanilyen fontos a gyalogos közlekedés és a testmozgás is. Utána arról beszélgettünk, tudunk - e pozitívan gondolkodni önmagunkról, és a többi emberről és mi az, ami örömöt szerez és mi, ami rossz érzést okoz nekünk. Egy közös egészséges út építését szolgáló munkarajz felett döbbentünk rá, hogy mindannyian tudjuk, mi a jó a testünknek és a lelkünknek. De vajon követjük is a szabályokat mindennapjainkban? A foglalkozás végén elosztottunk egymás között egy piros almát, mint az egészséges életmód jelképét.

          • Őszi kézműves foglalkozás

          • "Az ősz (…) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.” (Albert Camus)

            A IV. A, B osztályokban közösen gyűjtöttük kosarunkba a szebbnél szebb leveleket, gesztenyéket, tobozokat, gallyakat. Élveztük a nap erejét és a látványt, mellyel az ősz varázsolt el bennünket. Az osztályba visszatérve megpróbáltuk megformálni az ökörnyál nyújtotta mesés képet. A levelekből pedig képzelőerőnk segítségével különbféle figurákat, állatokat, embereket formáltunk meg.

          • Őszi koszorúk természetes alapanyagokból

          • Ha szeretsz természetes alapanyagokkal dolgozni, akkor az ősz erre az ideális hónap! Hullanak a fákról a színes levelek, ellepik a földet a különböző termések – moha, bogyók, tobozok, gesztenyék. Ezekből az alapanyagokból a felső tagozatosok technika órán koszorúkat és asztali díszeket készítettek. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulóink tudatosítsák, hogy bár a műanyagból készült koszorúk, asztali díszek, olcsóbbak, de környezetrombolók. Természetes alapanyagokból is lehet gyönyörű termékeket készíteni és a lényeg az, hogy saját kezűleg készítsd el.

          • "Dalba öltöztetett versek"

          • Énekelve könnyebb verseket tanulni. Ezt az igazságot a mi tanulóink is megtapasztalhatták, akik a Szepsi Városi Könyvtár jóvoltából 2022.10. 14-én megzenésített verseket hallgathattak meg Mátyás Hudák Katalin kortárs költőnő előadásában. Az 5A, 5B, 6A és a 6 B osztály tanulói örömmel kapcsolódtak be a programba, és a költőnővel lelkesen énekelték a fülbemászó dallamokat.

          • Október 17-e, a szegénység elleni küzdelem világnapja

          • 992-ben történt, hogy az ENSZ világnap formájában ráirányította a figyelmet a szegénység elleni küzdelemre. A világnapnak éppen ez a célja – egyebek mellett – felszólítani a világ vezetőit arra, hogy mutassanak be konkrét terveket a szegénység felszámolására. Fontos mindannyiunknak tudatosítani, hogy a szegénységet nem

            magánügyként, hanem közügyként kell kezelni!

            Az alultápláltság és az éhezés nagyon nagy problémát jelent szerte a világban. Azok a gyerekek, akik éheznek, kisebbek, törékenyebbek az átlagnál. A gyermek fogantatása éskét éves kora közti időszakban fejlődik leggyorsabban az agy és a test. Ilyenkor van

            leginkább szüksége a jó minőségű, tápláló ételre. Ezért a cél az, hogy minél több gyerek jusson megfelelő ételhez. Ez sajnos nem igy van.

            A romák alkotják Európa legnagyobb etnikai kisebbségét. Minden nemzeti, európai és nemzetközi erőfeszítés ellenére azonban sok roma a mai napig mélyszegénységben él. Ahhoz, hogy a romák életében kézzelfogható javulás következzen be, politikai akarat

            szükséges – bátorság és eltökéltség a cselekvéshez, tenniakarás, valamint a problémák nem szőnyeg alá söprése. De legfontosabb talán az önakarat lenne a cigányság részéről.

            A diákok gondolataikat, érzéseiket papírra is vetették rajzok formájában.

          • "Beszéljünk az ételről" projekt az első évfolyamban

          • „Mondd meg, hogy mit eszel és megmondom ki vagy.”

            1.D, E, F osztályos tanulóink egész napos foglalkozás keretén belül ismerkedhettek meg a mozgás és a helyes táplálkozás fontosságával, melyeket minél korábban el kellene sajátítani. Egy napig kipróbálhatták az egészséges étrendet és megszerzett tudásukat próbára is tették különféle mozgásos játékokkal.

          • A kézmosás világnapján

          • Semmi sem motiválja jobban az embereket a kézmosásra, mint ha jelenlétükben valaki más is kezet mos.”

            Az egyik legfontosabb higiéniai szokásról beszélgettünk az 1. osztályos tanulóinkkal, mégpedig a kézmosás fontosságáról. A kézmosás különösen fontos étkezések előtt, de minden esetben, amikor csak a szükségét érezzük. A tisztaság, a tiszta kéz fontos, hiszen a különféle fertőzések megelőzésében a kezeink higiéniája az egyik legfontosabb dolog. Ahhoz, hogy ezt megfelelően végezzük el, ismernünk kell a kézmosás helyes menetét lépésről lépésre. Az elhangzott ismereteket interaktív feladatokon keresztül mélyítették el diákjaink.

          • "Beszéljünk az ételről" projekt a III. A-ban

          • Az emberek egyre inkább tudatában vannak az egészséges táplálkozás fontosságának, amely mindennapjaink stabil része kellene, hogy legyen. De mit is jelent valójában az egészséges táplálkozás? Hogyan kell egészségesen étkezni? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a III. A osztályos tanulóink. A táplálkozási piramis megismerésével és elkészítésével megtudhatták, hogy milyen tápanyagokra van szükségük napi

            szinten, miből kellene többet és miből kevesebbet fogyasztaniuk.

            Tudatosították, hogy a testedzés, az egészséges táplálkozás és a lelki béke együttesen teremti meg azt az egyensúlyt, ami alapja az egészséges életmódnak.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje